Je start met je eigen bedrijf of product. Natuurlijk weet je precies wat je wil uitstralen naar de buitenwereld en kun je exact vertellen aan mensen waarom ze nou juist bij jou je product of dienst moeten afnemen.
Maar wat nou wanneer jijzelf of een medewerker er niet is om aan een potentiële klant je passie en expertise over te dragen? Wat straalt je bedrijfslogo dan uit? Welke indruk laat je achter bij een bezoeker van je website?
Heel veel startende ondernemers vergeten dat, zeker tegenwoordig, een potentiële klant of zaken relatie eerder je website of visitekaartje onder ogen zal krijgen dan jou als persoon zelf.
Die enthousiaste professionele ondernemer. Daarom is het van groot belang dat jouw bedrijfslogo meteen datzelfde enthousiasme en diezelfde professionaliteit uitstraalt.
Natuurlijk scheelt het per bedrijf of product wat je wil overbrengen bij je doelgroep, je klanten moeten jou gaan herkennen aan je logo.
Hoe zorg je nou voor een krachtig en passend logo voor jouw product of bedrijf?
Het lijkt zo eenvoudig! Maar hier gaat het vaak juist mis. Vooral een startende ondernemer is vaak te enthousiast over zijn eigen bedrijf en/of product. Hierdoor wordt vaak te weinig nagedacht over wie nou echt behoefte heeft aan zijn of haar producten en diensten. Wanneer je dan vraagt voor wie ze werken of gerichter wie hun doelgroep is zullen ze in de regel antwoorden "Iedereen". Hoe goed dat ook klinkt het is voor 9 van de 10 producten een illusie om te denken dat je deze zomaar aan iedereen kan verkopen. Maar nog moeilijker is het om je bedrijf aantrekkelijk te maken voor iedereen! Het is juist veel makkelijker om gericht te communiceren tegen iemand die echt behoefte heeft aan jou product of dienst dan zomaar met hagel te gaan schieten in de hoop dat je iemand raakt. Je logo moet zich dus al richten tot je doelgroep. Bijvoorbeeld je hebt een damesmode zaak. Dan vallen alle mannen al af. Of in diezelfde damesmode zaak verkoop je alleen maar grote maten. Veel jongere meisjes en slankere dames vallen dan al af. Eigenlijk hoe specifieker je doelgroep hoe eenvoudiger en gerichter je ermee kunt communiceren. Jouw logo en verdere uitwerking van je huisstijl zorgt voor een bepaalde beleving van jouw product of dienst. Zo ontstaat er een herkenning waar je klanten voor terug komen. Ze ervaren jouw product als het merk wat bij hun past.
De beste logo's zijn vaak mooi door hun eenvoud. Vergis je niet om dat goed te doen is een vak apart. Natuurlijk wanneer je aanleg hebt of zelf grafisch vormgever bent dan kun je prima je eigen logo ontwerpen. Maar is dat niet jouw ding laat het dan altijd over aan een professional. De keuze is aan jou. Echter je krijgt vaak maar één kans om een goede indruk achter te laten bij je klanten. Uit ervaring weet ik dat ondernemers vaak zelf heel goed in hun hoofd hebben welke kant ze graag op willen met hun bedrijfslogo maar kunnen het niet vertalen op papier. Of ze willen hun hele levensverhaal in hun logo verwerken. Fout. Natuurlijk is het prachtig wanneer er een goede gedachte of filosofie achter een bedrijfslogo zit. Alleen moet je dat niet in één keer allemaal met je logo willen vertellen. Breng het terug naar de essentie, hou het simpel... straks moet men, in één oog opslag, jouw logo van die van de concurrent kunnen onderscheiden. Het moet dus een eigen look-and-feel krijgen. Duidelijk, onderscheidend en eigen! Less is more! Ook wel branding genoemd om z'n Engels/Amerikaans. Want daar is het gebruik van beeldmerken/logo's eigenlijk ontstaan. De boeren in Amerika wilde voorkomen dat hun koeien werden gestolen. Deze boer moest dus altijd aantoonbaar maken dat de koeien daadwerkelijk van hem waren. Dit kon alleen door zijn koeien te merken (branden) met zijn eigen beeldmerk/logo.
Regelmatig zie je dat bedrijven maar ook sommige ontwerpers kiezen voor een bepaalde trend of stijl die op dat moment erg aanslaat. Gevaar daarbij is dat vooral trends vaak net zo snel weer verdwijnen als dat ze opkwamen. Wees een trendsetter meer niet een trendvolger. Durf juist anders te zijn maar vergeet niet om dicht bij jezelf te blijven. Vergeet niet met wie je communiceert en wat je graag wil uitstralen. Natuurlijk mag een logo altijd wel eens subtiel aangepast worden maar kies niet voor iets wat snel gaat vervelen of uit de tijd is. Ikzelf doe dit vaak door het basisontwerp van een logo eerst alleen in zwart/wit te ontwerpen. Wanneer de grafische vorm staat in zwart/wit en kracht uitstraalt zal deze ook overeind blijven wanneer je een specifieke kleur voor het logo gaat kiezen. Op deze manier blijft een logo veel langer houdbaar en is het zo goed als tijdloos. Blijf herkenbaar voor je klanten!
Een krachtig logo moet zijn kracht behouden op ieder medium. Van klein (pen, visitekaartje) tot groot (bedrijfsauto/pand). In zowel zwart/wit als kleur moet het logo zijn herkenning behouden. Digitaal of print allemaal dingen waar de vormgever tijdens de ontwerp proces al rekening mee moet houden. Op deze manier blijft de beleving van het logo altijd hetzelfde en zal deze ook zo herkenbaar blijven.
Je logo moet altijd zowel visueel (beeldmerk) als tekstueel (woordmerk) te herkennen zijn. Vooral in de begin periode zullen beide altijd naast elkaar gebruikt moeten worden omdat je doelgroep beide nog nodig zal hebben om je bedrijf of product te gaan herkennen. Een krachtig beeldmerk zal op een gegeven moment ook helemaal los gebruikt kunnen worden van het woordmerk en toch direct herkent worden. Het helpt ook om naast een woord- en beeldmerk gebruik te maken van een krachtige slagzin waarin je de kern van je werkzaamheden omschrijft. Welk product je levert. Je bedrijfs filosofie of de oplossing die je jouw doelgroep te bieden hebt.